Συμπόσια
ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
(Μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας, κοινωνικά,
περιβαλλοντικά και υγείας)
Κάθε Πέμπτη στο Αγρόκτημα και με τίτλο ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ, πραγματοποιούνται Συμπόσια – μαθήματα, σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υγείας. Τα μαθήματα αυτά ξεκίνησαν το έτος 2012 και από τότε συνεχίζονται ανελλιπώς. Από την αρχή και μέχρι το έτος 2015 πραγματοποιούνταν μόνο τους θερινούς μήνες λόγω έλλειψης κλειστού χώρου. Από το φθινόπωρο του 2015 πραγματοποιούνταν και τη χειμερινή περίοδο, αφού το αγρόκτημα απέκτησε ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ όπου πλέον πραγματοποιούνται τα Συμπόσια ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τα τελευταία λοιπόν χρόνια τα μαθήματα ξεκινούν από τον Οκτώβρη και τελειώνουν τον Ιούνη. Παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ από το Αγρόκτημα Βασιλάκου και μπορεί να πάρει μέρος κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας. Ακολουθεί διάλογος όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέτει για συζήτηση σκέψεις, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμούς.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ
Ξεκινάμε από την πρώτη συνάντηση του 2012 και συνεχίζουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού 2016
Λείπουν τα θέματα των συναντήσεων του 2014
Στο έδαφος, την ορθή διαχείρισή του, στην γονιμότητά του, στην προστασία του και σε πολλά άλλα. Το έδαφος είναι ένας ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιο πρέπει να τον διαχειριζόμαστε. Για την βιολογική γεωργία, η σωστή διαχείριση του εδάφους αποτελεί τον πρώτο και σοβαρότερο στόχο.
Στους Ενεργούς Μικροοργανισμούς ως μέσο φυτοπροστασίας και αύξησης της γονιμότητας του εδάφους.
Στην κομποστοποίηση, φυτικών και άλλων οργανικών υπολειμμάτων, με μια σύντομη αναφορά στο θέμα.
Στη φυτοπροστασία (εχθροί και ασθένειες) στη βιολογική γεωργία
. Καλλιεργητικές φροντίδες και κλάδεμα ντομάτας και αγγουριού
Στην προετοιμασία των κήπων και σπορείων για σπορά και φύτευση φθινοπωρινών κηπευτικών, όπως πράσα, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα. Εισήγηση από το γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο
Στη διαχείριση των βιταμινών και ενζύμων στα φρούτα και λαχανικά και στη χρησιμότητα και αναγκαιότητά τους στη διατροφή μας. Εισήγηση από τη χημικό κ. Μιχαέλα Βόβες.
. Στο σωστό και αποδοτικό πότισμα. Ποιο πότισμα πρέπει να προτιμάμε: Με σταγόνα, με καταιονισμό ή με κατάκλιση;
Στις αποτοξινωτικές δίαιτες για υγεία, ομορφιά και αδυνάτισμα με φρούτα και κηπευτικά της εποχής
.
Προετοιμασία των κήπων για εγκατάσταση του πράσου και οι καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να ακολουθήσουν. Εισηγητής Σωκράτης Βασιλάκος γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής
. Απλές ασκήσεις κεφαλής και προσώπου για υγεία και ομορφιά. Εισηγητής Σωκράτης Βασιλάκος - υγιεινιστής
Στη σπορά σε σπορεία και στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες
Στην κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία και στη δυνατότητα από κοινού καλλιέργειας σπορόφυτων (φυντανιών) για τους κήπους μας.
Στη σωστή επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους.
Στις καλλιεργητικές φροντίδες των κηπευτικών της εποχής (σκαλίσματα, ποτίσματα, φυτοπροστασία κ.ά.). Εισήγηση από το γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο βιοκαλλιεργητή.
Επίδειξη σποράς σε σπορεία και οδηγίες για το βάθος σποράς και την ποσότητα σπόρου. Εισήγηση από τον ίδιο γεωπόνο.
Μασάζ: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες και η τεχνική του εφαρμοζόμενη σε άτομα ανά δύο. Εισηγήτρια η Γιάννα Χαβρουζά – Τσόγκα γυμνάστρια.
Ηλιοαπολύμανση κοπριάς, φυτοχώματος και εδάφους των κήπων.
Πόσο υγιής είμαι σήμερα; Τι πρέπει να προτιμάω, πρόληψη ή θεραπεία;
Χλωρή λίπανση και κομποστοποίηση φυτικών υπολειμάτων, με τον ίδιο γεωπόνο
Στη διαδικασία οινοποίησης - από το αμπέλι μέχρι το βαρέλι. Νέες οδηγίες της Ε.Ε. για τα βιολογικά κρασιά. Μούστος, μουσταλευεριά, ριτζέλια, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, χημικό- οινολόγο, Θάνο Καραθάνο.
«Είμαστε ότι τρώμε» με τον Κώστα Σπύρου
Επίδειξη και πρακτική εφαρμογή στο χωράφι και στις γλάστρες, του ποτίσματος με σταγόνα και σπρέι. Πως συναρμολούνται τα διάφορα εξαρτήματα της σταγόνας, πόσο κοστίζουν, πόση η διάρκεια οικονομικής ζωής, τι μπορούμε να ποτίσουμε. Ακόμη σε περιόδους απουσίας πχ. σε διακοπές και όχι μόνο, με μικρό προγραμματιστή, ρυθμίζουμε αυτόματα το πότισμα ανά χρονικό διάστημα που επιθυμούμε. Παρουσιάζει ο Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος - βιοκαλλιεργητής
Καλλιεργητικές φροντίδες, εποχή σποράς και φύτευσης, φυτοπροστασία και πολλαπλασιασμός των λουλουδιών υπαίθριου χώρου. Ταξινόμηση των γνωστότερων καλοπιστικών της περιοχής μας σε ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά. Εισηγητής ο Βάιος Τσιαχτής γεωπόνος - βιοκαλλιεργητής
Περιβάλλον και υγεία: Πόσο ρυπογόνος είναι η συμβατική γεωργία και πόσο η βιολογική; Πόσο τα συμβατικά προϊόντα επιβαρύνουν την υγεία και πόσο τα βιολογικά; Ποια προϊόντα είναι κατάλληλα να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας και να χάσουμε βάρος; Αφιέρωμα στην 5η Ιούνη Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, με το γεωπόνο βιοκαλλιεργητή και υγιεινιστή Σωκράτη Βασιλάκο
Η τεχνική της ηλιοαπολύμανσης εδάφους, φιλοχώματος και κοπριάς. Χωρίς κόστος και με απολύτως φυσικά μέσα απολυμαίνουμε με την ακτινοβολία του ήλιου.
Επιτρεπόμενες ουσίες και προϊόντα για
λίπανση των φυτών στη βιολογική γεωργία
Με το Σωκράτη Βασιλάκο, γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ: Ημερομηνία σποράς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής, καλλιεργητικές φροντίδες, φυτοπροστασία, κριτήρια συγκομιδής, συνθήκες αποθήκευσης.
Εισηγητής ο κ. Βάϊος Τσιαχτής γεωπόνος- βιοκαλλιεργητής.
Προετοιμασία σπορείων για σπορά κουνουπιδιού, λάχανου και μπρόκολου. Προετοιμασία εδάφους για φύτευση πράσου, με το Σωκράτη Βασιλάκο, γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή
Εργαστήριο: Η τεχνική της παρασκευής ηλιαστής ντομάτας, με τον κ. Παύλο Κόγια, υγιεινιστή.
Στην αυριανή βραδιά η κ. Αθηνά Σπύρου θα μας μιλήσει για το διατροφικό πρόβλημα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τα στοιχεία είναι παρμένα από βιβλίο νέας κυκλοφορίας όπου περιγράφονται οι δυσκολίες κατά την περίοδο της κατοχής και αναδεικνύονται ομοιότητες αρκετές με το σήμερα. Προτείνονται επινοήσεις και λύσεις που υπήρξαν αποτελεσματικές στο παρελθόν, με πρώτη προσέγγιση το διαιτολόγιο της εποχής εκείνης.
Και επειδή στα συμπόσια πίνουν, τσιμπολογούν, γελούν και τραγουδούν, ακόμη και χορεύουν, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να περάσουμε μια ακόμη ευχάριστη βραδιά. Για τον κοινό μπουφέ όποιος μπορεί, ας φέρει ό,τι μπορεί. Έτσι αντί να πάμε στο καφενείο, στην καφετέρια ή στην ταβέρνα (μέσα σε καπνούς και οχλαγωγία) μαζευόμαστε κάθε Πέμπτη στο στέκι του Αγροκτήματος και περνάμε μια ευχάριστη βραδιά, συζητώντας για θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και υγείας.
ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ θα είναι το ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί και είναι παρμένο από το βιβλίο του Αλέξανδρου Λουπασάκη γιατρού βελονισμού και ολιστικής θεραπευτικής «ΤΟ ΓΕΛΙΟ η καλύτερη θεραπεία».
Φέρτε μαζί σας σε χαρτί ή στο μυαλό σας τα καλύτερα ανέκδοτα για να γελάσουμε με την ψυχή μας!
Και επειδή η ανάγκη για αγάπη, αναγνώριση και παραδοχή σε κάθε άνθρωπο έχει ξεχωριστή σημασία, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, σε αυτό το ανεξάντλητο θέμα, από εκεί που την αφήσαμε την προηγούμενη Πέμπτη.
Αλήθεια ποιος δεν έτυχε να έχει πόνο στη ράχη, στον αυχένα, στα ισχύα, ή να πάθει λουμπάγκο; Από το βιβλίο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ του υγιεινιστή, οστεοπαθητικού και βελονιστή Roger Newman Turner, θα πάρουμε συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε με φυσικά μέσα παρόμοια προβλήματα και πως μπορούμε να κάνουμε πρόληψη.
Στην αποψινή βραδιά θα προτείνουμε για συζήτηση ένα θέμα που έχει σχέση με τα μυστικά της μακροζωίας και κυρίως με τα μυστικά των υπεραιωνόβιων. Το να ζούμε έναν αιώνα και περισσότερο, διατηρώντας την υγεία, τη ζωντάνια και τη νεότητά μας, εξαρτάται σ΄ένα μεγάλο βαθμό από εμάς τους ίδιους. Τα γηρατειά δεν είναι η μοίρα μας αλλά η αντανάκλαση του ότι φύγαμε από τη φύση! Μας καθοδηγεί ένα υπέροχο βιβλίο της Σοφίας Μαυρομάτι με τίτλο «ΑΙΩΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ - τα μυστικά της Υγείας της Νεότητας και της Μακροζωίας» Ένα βιβλίο που μας βοηθά όχι μόνο να βελτιώσουμε την υγεία μας και να αναζωογονήσουμε το πνεύμα μας αλλά και μας δίνει περισσότερη ευτυχία και νόημα στη ζωή μας.
Στην αποψινή βραδιά θα κάνουμε κουβέντα για το πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτές με λιγότερες γαστρονομικές επιβαρύνσεις και χωρίς να πάρουμε κιλά. Επίσης θα αναφερθούμε σε τεχνικές και ασκήσεις προσώπου και ομορφιάς με φυσικά μέσα.
Στην αποψινή βραδιά θα συζητήσουμε για τα βότανα εκείνα που μπορούν να προλάβουν και να θεραπεύσουν αποτελεσματικά παθήσεις – αρρώστιες - του χειμώνα όπως: κρυολόγημα, βήχα όλων των ειδών, πονόλαιμο, καταρροή, βρογχική καταρροή, γρίπη, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, πλευρίτιδα, πνευμονία, πυρετό, βραχνάδα, φλεγμονές αναπνευστικού συστήματος, άσθμα κ.α. Τις πληροφορίες αντλούμε από βιβλία έγκυρων συγγραφέων.
«ΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ – Πώς να χρησιμοποιήσετε τη φύση για υγεία και θεραπεία». Αυτός είναι το τίτλος ενός από τα βιβλία της συγγραφέα Αν Γουίκμορ, ιδρύτριας του Ιπποκράτειου Ινστιούτου Υγείας στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Το βιβλίο αυτό περιγράφει το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με την μέθοδο της, η οποία τιμήθηκε με ΕΠΑΙΝΟ ΝΟΜΠΕΛ και το βραβείο ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ για τις πολλές ζωές που έσωσε και για τα επιτεύγματά της στο χώρο της Υγείας και της Οικολογίας. Στο βιβλίο εξετάζει την αξία των ζωντανών τροφών και της χλωροφύλλης, και δίνει πληροφορίες και συμβουλές που θα μας επιτρέψουν να προλάβουμε τις αρρώστιες και να βελτιώσουμε την κλονισμένη υγεία μας, όπως τόσες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ΄όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων πολλοί είχαν θεωρηθεί αθεράπευτοι από την ιατρική.
Προετοιμασία πατατόσπορου και χωραφιού για πρώΪμη σπορά-φύτευση πατάτας
΄ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ- ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ H χρωματοθεραπεία , περιλαμβάνεται στον κλάδο της λεγόμενης «χρωματικής ιατρικής» ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή, που τόσο προληπτικά όσο και στην πρακτική εφαρμογή της βοηθά κάθε άνθρωπο να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες που υφίσταται καθημερινά λόγω στρες, κούρασης, εκνευρισμού και άλλων καταστάσεων. «Το σχέδιο δίνει μορφή στα πλάσματα και το χρώμα δίνει ζωή» έλεγε ο Ντιντερό, ενώ ο Φερνάν Λεζέ βεβαιώνει: «Το χρώμα είναι στοιχείο ζωτικό όπως το νερό και η φωτιά. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε». Ο Γκαίτε υποστήριζε ότι: «Τα χρώματα επιδρούν στην ψυχή, αφού μπορούν, όχι μόνο να διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και να μας ξυπνήσουν συγκινήσεις και συναισθήματα», ενώ ο δρ S.J. Quesley είχε πει προφητικά ότι κάποια μέρα η χρήση των χρωμάτων θα αντικαταστήσει εκείνη των φαρμάκων.
Ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, άνω των 100 χιλιομέτρων και φυσικά μαραθονοδρόμος αφηγείται, μνήμες, γεγονότα και ιστορίες από την αγωνιστική του διαδρομή. Πρόκειται για τον συμπολίτη μας κ. Αθανάσιο (Σάκη) Μόλτσα, που σήμερα αν και διανύει τα 65 του χρόνια τρέχει ατέλειωτα χιλιόμετρα.
Λίγα λόγια γνωριμίας με την φιλοσοφία και ιστορία της Γιόγκα που είναι η πιο αρχαία επιστήμη της ζωής και εκτός από την γυμναστική μπορεί να μας διδάξει το πώς να ελέγχουμε την ένταση και να φέρνουμε ισορροπία και γαλήνη όχι μόνο στο φυσικό επίπεδο (σώμα), αλλά και στο νοητικό και στο πνευματικό. Στη Γιόγκα μπορεί να ασκηθεί ο καθένας ανεξάρτητα από ηλικία, θέση ή θρησκεία. Νέοι ή γέροι, άρρωστοι ή υγιείς –όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την εφαρμογή της. Θα κάνουν επίδειξη κάποιων ασκήσεων Γιόγκα ο μαραθωνοδρόμος Σάκης Μόλτσας και ο υγιεινιστής Σωκράτης Βασιλάκος
Η εποχή καλλιέργειας της πατάτας πλησιάζει. Όσοι σκέπτονται ή αποφάσισαν να καλλιεργήσουν πατάτα ας έλθουν να ακούσουν για την τεχνική της καλλιέργειας και τα μυστικά της. Ήδη πρέπει να αρχίσει η προετοιμασία του πατατόσπορου. Η πρωιμότητα στην καλλιέργεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο για μεγαλύτερη παραγωγή. Παρουσιάζει ο γεωπόνος Βαγγέλης Βλάχος
Υπάρχει τόσο σκοτάδι στο σύγχρονο κόσμο που έχουμε ανάγκη από κάτι πολύ δυνατό για να μας θυμίζει ότι υπάρχει φως, ακόμη, και λόγος να ελπίζουμε, αφού έχουμε τον εαυτό μας. Το βιβλίο «ΑΞΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ» της Joanne Haynew – Klassen μας ανοίγει ορίζοντες για μια καλύτερη ζωή. Ελάτε να συζητήσουμε πως μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή.
Το κλάδεμα στο αμπέλι και άλλες τεχνικές οδηγίες της καλλιέργειάς του κατά την ανοιξιάτικη περίοδο. Παρουσιάζει ο Αποστόλης Περήφανος γεωπόνος – αμπελοοινολόγος
Το κλάδεμα στα οπωροφόρα δένδρα. Υπάρχουν γενικές αρχές κλαδέματος που ισχύουν για όλα τα δένδρα και υπάρχουν αρχές κλαδέματος που ισχύουν για ειδικές ομάδες – οικογένειες όπως λέγονται στη γεωπονία. Θα αρχίσουμε ακριβώς ώρα 6 μμ για να προλάβουμε με το φως της ημέρας να κλαδέψουμε επί τόπου κάποια δένδρα. Θα συνεχίσουμε τη θεωρία και την πράξη στο εντευκτήριο. Παρουσιάζουν οι γεωπόνοι Αποστόλης Περήφανος και Σωκράτης Βασιλάκος
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ: υπάρχει και πως μπορούμε να τον έχουμε; Ποιοι παράγοντες επιδρούν θετικά και ποιοι αρνητικά σε ένα ποιοτικό ύπνο;
Σπορά σε σπορεία. Είδη σπορείων. Πως μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα μόνιμο σπορείο ή να χρησιμοποιήσουμε κάτι απλό για πρώιμη σπορά. Μεταφύτευση σε γλαστράκια και από αυτά στο κήπο. Προετοιμασία χωραφιών για σπορά και φύτευση . Παρουσιάζει ο Σωκράτης Βασιλάκος γεωπόνος –βιοκαλλιεργητής.
ΤσικνοΠέμπτη: Τσικνίζοντας, πίνοντας και τραγουδώντας, μαθαίνουμε για την ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμά της. Όποιος μπορεί ας φέρει ότι μπορεί για τον κοινό μπουφέ, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ΤσικνοΠέμπτη.
ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ. Ποια φυτά πρέπει να καλλιεργούνται μαζί, ποια όχι και γιατί. Τι είναι η αλληλοπάθεια και ποια τα οφέλη και οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν στα φυτά.
Λίγα λόγια από την Χρυσάνθη Πετεινάρα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΚΗΠΟ ΜΑΣ. Βασικές γνώσεις για την καλλιέργεια και την ομορφιά του ανθόκηπου.
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ: Σήμερα έχει γίνει επιστημονικά αποδείξιμο ότι ο άνθρωπος όταν σκέφτεται εκπέμπει ενέργεια. Όλοι μας έχουμε ένα δέκτη και ένα πομπό. Οι σκέψεις του ανθρώπου, ακριβώς επειδή στην ουσία τους είναι εκπομπή ενέργειας, είναι πολύ σημαντικές και έχουν μεγάλη δύναμη . Από το βιβλίο Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ του Αντώνη Καλογήρου.
Καλλιεργητικές φροντίδες για το μήνα Απρίλιο. Προετοιμασία εδάφους. Ποια φυτά σπέρνουμε και ποια φυτεύουμε. Περιποίηση και φροντίδα των χειμερινών κηπευτικών.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ : από τις κυριότερες αιτίες γήρανσης και πρόκλησης πολλών παθολογικών καταστάσεων, από φλεγμονώδη νοσήματα όπως αρθρίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα έως εκφυλιστικές ασθένειες, όπως αρθροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον, καρκίνος.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ: Σταγόνα, τεχνητή βροχή, κατάκλιση. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μεθόδου. Επίδειξη υλικών και εξαρτημάτων ποτίσματος με σταγόνα και επίδειξη συναρμολόγησης αυτών. Επίδειξη εγκατάστασης αρδευτικού συστήματος με σταγόνα σε ένα λαχανόκηπο ή σε μια βεράντα με λουλούδια. Κολπάκια - τεχνικές ποτίσματος, χωρίς κόστος, στις γλάστρες όταν πάμε διακοπές
Με το Σωκράτη Βασιλάκο γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή.
ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ: Μια απάντηση στην κρίση. Ο καπιταλισμός πριν φανερώσει τα αδιέξοδά του, κατέστρεψε τον ψυχισμό των ανθρώπων. Διαμόρφωσε έναν ανθρωπολογικό τύπο μοναχικό, νευρωτικό, αγχώδη, φοβικό και φοβισμένο, ανταγωνιστικό, επιθετικό, ενεργοβόρο, καριερίστα και αμοραλιστή, κάτοικο του «εγώ» και όχι του
«εμείς».
Με το Γιάννη Μπίλλα εκπαιδευτικό – βιοκαλλιεργητή.
Πως μπορείτε να κάνετε το δικό σας βοτανικό κήπο. Ζήστε τη μαγεία των βοτάνων. Εάν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να γίνετε ένας θαυμάσιος συλλέκτης των βοτάνων που απλόχερα προσφέρει η φύση στο βουνό και στον κάμπο. Το φαρμακείο της φύσης είναι μπροστά σας. Ξεκινήστε τώρα!
Μάθετε να λέτε ΟΧΙ για να είστε υγιείς. Ενώ μας αρέσει να τονίζουμε το θετικό, κάποτε η έμφαση στο αρνητικό μπορεί να είναι απαραίτητη και αποτελεσματική. Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα για τους περισσότερους από εμάς, να πούμε ΟΧΙ σε μερικές καταστρεπτικές για την υγεία μας συνήθειες. Τα 9 ΜΗ που προτείνονται για μια καλή υγεία είναι….
Από το βιβλίο αιώνια νεότητα της Σοφίας Μαυρομάτη.
Βιοενέργεια, η δύναμη της ζωής. Πως ρέει στο σώμα μας και πως μπλοκάρεται η ροή της και προκαλούνται έτσι οι αρρώστιες. Πως διαμορφώνονται οι ανθρώπινοι τύποι ανάλογα με την ενεργειακή ροή. Τα επτά κέντρα ενέργειας.
Από το βιβλίο αιώνια νεότητα της Σοφίας Μαυρομάτη.
΄
Κάθε τόσο πληροφορούμαστε για σοβαρές αρρώστιες σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Γιατί άραγε, αρρωσταίνουμε; Είναι ουρανοκατέβατες οι αρρώστιες ή εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι γιαυτές; Αλήθεια πόσοι από εμάς ρωτάμε το γιατρό μας τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να μην αρρωσταίνουμε; Και πόσοι γιατροί συστήνουν στους πελάτες τους υγιεινό τρόπο ζωής ή τη λεγόμενη προληπτική ιατρική; «Κάλιο προλαμβάνειν ή θεραπεύειν λέει το ρητό» Οι αρχαίοι Κινέζοι δεν πλήρωναν τους γιατρούς τους όταν αρρώσταιναν γιατί τους θεωρούσαν υπεύθυνους. Ελάτε να συζητήσουμε το πλαίσιο αυτό μήπως και προλάβουμε κάτι!
Με το Σωκράτη Βασιλάκο, υγιεινιστή.
. Καλλιεργητικές φροντίδες αγγουριού. 2. Συμβουλές για τη φροντίδα γνωστών καλλωπιστικών φυτών. Με το Σωκράτη Βασιλάκο γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή.
Η μουσική ως μέσο θεραπείας: Μέσω της χρήσης της μουσικής και των μουσικών οργάνων στοχεύεται η επαναφορά, διατήρηση ή και βελτίωση της ψυχικής και φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας. Ενδέχεται να παιχτούν ζωντανά, μουσικά κομμάτια με κιθάρα.
Με την Αναστασία Σπύρου, εκπαιδευτικό, μουσικό
Το ξεκίνημα του 1ου συμποσίου της Φθινοπωρινής θα γίνει σήμερα Πέμπτη ώρα 7 μ.μ. και περιλαμβάνει βραδιά ρόκας, όπου θα ψηθούν ρόκες βιολογικής καλλιέργειας, παραγωγής Αγροκτήματος, με συνοδεία τσίπουρου ή κρασιού κατά περίπτωση. Θα γίνει συζήτηση για την ιστορία του καλαμποκιού και τις διάφορες χρήσεις του, και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με θέματα αυτογνωσίας.. Θα ακολουθήσουν προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερο το πρόγραμμα μαθημάτων κάθε εβδομάδας και τι μπορεί να περιλαμβάνει.
Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ