Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΑΣ ΚΗΠΟ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Στην Καρδίτσα-περιοχή συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα

            Στο Αγρόκτημα Βασιλάκου, από την άνοιξη του έτους 2011, λειτουργούν οι Οικογενειακοί Βιολογικοί κήποι, μια πρωτοπόρα κοινωνική δράση που πρώτος στην Ελλάδα ξεκίνησε με επιτυχία ο γεωπόνος Σωκράτης Βασιλάκος. Οι κήποι αυτοί κύριο στόχο έχουν την παραγωγή βιολογικών λαχανοκομικών προϊόντων για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών, αλλά και ευκαιρίες και για άλλα πράγματα όπως παρακάτω θα διαβάστε.

            Εκχωρούνται μικρά αγροτεμάχια έκτασης 50, 100 και 200 τ.μ. για καλλιέργεια κήπου αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο.

            Επίσης εκχωρούνται και αγροτεμάχια ενός στρέμματος και άνω για επαγγελματικούς κήπους πάντα με βιολογικό τρόπο.

            Στους μη έχοντες οι οικογενειακοί κήποι εκχωρούνται δωρεάν

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Τηλ. 2441021000, 6976017907, 6973171084.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  ιστοσελίδα: sokratisvasilakos.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ            

            Το Αγρόκτημα εκτός από το αγροτεμάχιο προσφέρει: αρδευτικό νερό, μηχανήματα και εργαλεία, τεχνογνωσία στη βιολογική καλλιέργεια, χώρους αναψυχής και άλλα.

Άποψη των κήπων σε ανοιξιάτικη περίοδο

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Εδώ μπορεί να καλλιεργήσει ο κάθε πολίτης ακόμη και εκείνος που  δεν είχε κήπο και δεν έχει καμία εξοικείωση με την καλλιέργεια της γης.  Με λίγη θέληση και υπομονή γρήγορα μπορεί να γίνει ένας καλός καλλιεργητής. Επί πλέον, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον καθένα μας, να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να γυμναστεί, να χαλαρώσει, να έρθει κοντά στη φύση, να γνωρίσει ανθρώπους που ήδη καλλιεργούν κήπο στο Αγρόκτημα.

            ΚΟΣΤΟΣ-ΟΦΕΛΟΣ: Εδώ, στην καλλιέργεια δηλαδή του βιολογικού κήπου,  δεν μπαίνει η λογική κόστους οφέλους, δηλαδή τι θα ξοδέψω και τι θα εισπράξω, αλλά βλέπουμε την καλλιεργητική προσπάθεια από μια άλλη οπτική, με άλλη φιλοσοφική προσέγγιση, όπου προτάσσουμε την υγεία, τις γνωριμίες, την περιβαλλοντική ευαισθησία, την ευκαιρία για σωματική άσκηση και επαφή με τη φύση, το περιορισμό του καθημερινού άγχους, πράγματα που δεν αποτιμώνται αλλά και ούτε εξαγοράζονται με χρήμα.

            Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:  Ακόμη, μπορούμε να δούμε το θέμα της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και από την επιστημονική του άποψη:

.  Στην χρονική και ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου σε διάστημα κάπου 2,5 εκατομ. ετών, όλες οι γενετικές του προσαρμογές που έχουν συντελεστεί, έχουν σχέση με τη σύνθεση της δίαιτας και τα στάδια ιστορίας του. Οι θεωρίες υποστηρίζουν ότι το είδος του Homo sapiens μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που επέφεραν οι βιομηχανίες τροφίμων και η χημική εντατική γεωργία, έμεινε πίσω αφού δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και να προσαρμόσει το γονιδίωμά του ανάλογα με τις νέες συνθήκες. Με άλλα λόγια, το διαιτητικό σχήμα που διαμορφώθηκε μέσα από πολύ ταχείς πολιτισμικές αλλαγές και τελικά επικράτησε στις σύγχρονες κοινωνίες, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τα γενετικά χαρακτηριστικά του είδους, που ενώ ακόμη είναι «εξοπλισμένο» με τα γονίδια του πρωτόγονου προγόνου του, ζει σε μεταβιομηχανικούς ρυθμούς. Έτσι τις βιομηχανοποιημένες τροφές και τις τροφές της χημικής γεωργίας, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τις αναγνωρίζει, τις θεωρεί ανθυγιεινές και αντιδρά με αρρώστιες.

Σύμφωνα με τη νέα επιστήμη της Διατροφογενετικής και Διατροφογενομικής που αναπτύχθηκε μετά την αποκωδικοποίηση του DNΑ (2001), η διατροφή μας επηρεάζει τα γονίδια στην έκφρασή τους και  τα γονίδια με τη σειρά τους μεταβιβάζουν τις πληροφορίες στο σώμα μας και ανάλογα με το περιεχόμενό τους, έχουμε υγεία ή αρρώστιες.  Κατά συνέπεια, οι υγιεινές τροφές στέλνουν στα γονίδιά μας μηνύματα υγείας και οι ανθυγιεινές αρρώστιας. Οι συμβατικά και όχι βιολογικά παραγόμενες τροφές είναι ανθυγιεινές.

            Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το νέο αυτό επιστημονικό πεδίο της Διατροφογενετικής και της Διατροφογενομικής ή και Διατροφής ακριβείας (Precision Nutrition) είναι πλέον το παρόν της διατροφικής έρευνας για την πρόληψη των διατροφο-εξαρτόμενων ασθενειών. Μας προσφέρει πλέον το μοναδικό προνόμιο του να χρησιμοποιείς τη γνώση της γενομικής και γενετικής, δηλαδή τα γονίδια,  για την διατροφική πρόληψη πολυπαραγοντικών ασθενειών.

            ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ: Στην εποχή του κέρδους και της κερδομανίας, κάποιες φορές, είναι να αναρωτιόμαστε για το πόσο γνήσια και πόσο υγιεινά είναι ακόμη και τα βιολογικά προϊόντα που αγοράζουμε. Κατά συνέπεια, μόνο όταν καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι το κήπο μας είμαστε σίγουροι ότι αυτά που τρώμε είναι πράγματι βιολογικά και άρα υγιεινά.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 1. Το αρδευτικό νερό παρέχεται δωρεάν
 2. Δωρεάν επίσης εκχωρούνται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την καλλιέργεια των κήπων.
 3. Τεχνογνωσία: Το αγρόκτημα παρέχει δωρεάν τεχνικές οδηγίες από τον έμπειρο γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο για όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας. Οι οδηγίες αυτές παρέχονται τόσο κατ΄ιδίαν όσο και ομαδικά εφόσον υπάρξει ομαδικό ενδιαφέρον.
 1. Υπάρχει χώρος για ψυχαγωγία, ξεκούραση και χαλάρωση:

Ένας χώρος αναψυχής και ξεκούρασης κάτω από τον «παχύ» ίσκιο μιας ιτιάς

Οι καλλιεργητές των κήπων σε συμπόσιο στο χώρο των κήπων

 1. Από την Άνοιξη του 2013 λειτουργούν στο Αγρόκτημα οι δωρεάν Παιδικοί Βιολογικοί Κήποι για μικρά παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 12 χρόνων.

Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους, φυτεύουν στους παιδικούς κήπους

Ο γεωπόνος κ. Απόστολος Περήφανος, σε μάθημα κλαδέματος στο χώρο του Αγροκτήματος με ενδιαφερόμενους Καρδιτσιώτες

. ΤΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Στο χωράφι αυτό των δέκα (10) περίπου στρεμμάτων, που ονομάζεται "Κοινωνικοί βιολογικοί κήποι", εκτός από τους κήπους περιλαμβάνει:

 1. Εντευκτήριο για διεξαγωγή των συναντήσεων, για αναψυχή , για ξεκούραση και άλλες εκδηλώσεις

Το  εντευκτήριο του αγροκτήματος

 1. Εραγαλειοαποθήκη
 2. Αποδυτήρια – WC
 3. Υπαίθριο θέατρο για διάφορες εκδηλώσεις
 4. Παιδική χαρά
 5. Υγροβιότοπο με λιμνούλες.
 6. Θερμοκήπιο για καλλιέργεια πρώιμης ντομάτας και αγγουριού.
 7. Αμπελάκι και ακτινιδιές.

Η γλάστρα του Αγροκτήματος

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ:

Βρίσκεται  νότια της πόλης της Καρδίτσας, μετά το στρατόπεδο, στη συνοικία Αγίου Παντελεήμονα, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.  Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το κτήμα και μπορεί ο καθένας να έρθει εκτός από το αυτοκίνητο και με ποδήλατο αλλά και πεζοπορία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για όσους δεν γνωρίζουν την θέση του Αγροκτήματος: Αν χρησιμοποιείτε GPS (συσκευή που μας κατευθύνει στην επιθυμητή διεύθυνση) γράψτε: ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΚΑΡΔΙΙΤΣΑ και θα σας οδηγήσει επακριβώς.

Σήμερα, που η οικονομική κρίση λόγω των πολέμων σε Ουκρανία, μέση ανατολή και αλλού έφτασε τα τρόφιμα στα ύψη, τα οποία επί πλέον φτάνουν στο πιάτο μας με επικίνδυνα αγροχημικά και άλλα πρόσθετα, που ο  καταναλωτής ψάχνει για το αγνό, το νόστιμο το παραδοσιακό, που η ζωή γίνεται όλο και περισσότερο αγχωτική, που ο καθιστικός τρόπος  και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά μας δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, που ο άνθρωπος αναζητεί διεξόδους και περισσότερη επαφή με τη φύση, εμείς δίνουμε διέξοδο σε αυτά με τους Κοινωνικούς Βιολογικούς Κήπους: Παράλληλα η προσπάθεια αυτή φέρνει  πιο κοντά τους ανθρώπους που καλλιεργούν τους κήπους και επί πλέον η δημιουργική αυτή απασχόληση τονώνει και το σώμα και το πνεύμα. Η καλλιέργεια του κήπου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εκγύμναση του σώματος που τόσο ανάγκη την έχει.

Μια άποψη των κήπων σε περίοδο καλοκαιριού

Δύο ποτάμια που περικλείουν το αγρόκτημα σε πολύ κοντινή απόσταση (200 μ. περίπου) με πολλά δέντρα και πουλιά, δίνουν την ευκαιρία για περιπάτους μέσα στη φύση και στα κελαηδίσματα, για χαλάρωση και ηρεμία. Μικρός καταρράχτης σε ένα από τα ποτάμια, στην περίφημη και με πολλές αναμνήσεις θέση «Δέση», προσφέρει γοητευτικό θέαμα και δυνατότητα για περισυλλογή.

Τα άλογα του αγροκτήματος τα οποία πρόσφατα πουλήθηκαν

 

Άποψη της παιδικής χαράς του Αγροκτήματος

Το σπίτι του Αγροκτήματος

Το υπαίθριο θέατρο του Αγροκτήματος

Το πηγάδι του Αγροκτήματος

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

7o-Gymnasio2.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 131 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση