Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

Με αφορμή το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Δελτίο τύπου

Δημοσιεύθηκε στο τύπο της Καρδίτσας στις 21-2-2010

 Με αφορμή το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ

 ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Του Σωκράτη Βασιλάκου

Θετική κρίνεται η συνεδριακή  προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Η πλούσια θεματολογία και του πρώτου και του δεύτερου  συνεδρίου που άρχισε προχθές Παρασκευή και τελειώνει σήμερα, θα αποτελούσαν αναμφισβήτητα σημαντική προσφορά για το νομό μας και μεγάλη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον, εάν είχαν ως επίκεντρο την αξία άνθρωπος και όχι την αύξηση της παραγωγής με σκοπό το ακόμη μεγαλύτερο κέρδος.

 Δεν θα σταματήσουμε στον τρόπο που οργανώθηκε και στις κομματικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και σκοπιμότητες που διαφάνηκαν πριν και κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου και οι οποίες αποτελούν τα μεμπτά σημεία, και την τροχοπέδη για πραγματική ανάπτυξη όπως την εννοούν όλοι αυτοί που οργανώνουν τα συνέδρια.

Σκοπός του παρόντος κειμένου, είναι να δώσει μιαν άλλη έννοια στον όρο ανάπτυξη, φυσικά διαφορετική από αυτή που εννοεί σήμερα το πολιτικό μας σύστημα, και  ο πολύς κόσμος.

Για να κατανοήσουμε την έννοια που θέλουμε να δώσουμε στον όρο ανάπτυξη, ας δούμε τι έχει επιφέρει στο περιβάλλον που  ζούμε η τεχνολογική πρόοδος και ο πολιτισμένος κόσμος. Αναφέρουμε τις κυριότερες από τις αρνητικές συνέπειες της  “ανάπτυξης”, της “προόδου” και του “πολιτισμού” µας που, δυστυχώς, απειλούν µε αφανισµό την ανθρωπότητα: ραδιενέργεια, ηλεκτροµαγνητικά πεδία, φαινόµενο του θερµοκηπίου, τρύπα του όζοντος, όξινη βροχή, σκουπιδότοποι, χηµική εντατική γεωργία, αστικά λύµατα και βιοµηχανικά απόβλητα, πετρελαιοκηλίδες,  ηχορύπανση, διοξίνες, σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (ή τρελές αγελάδες), ατµοσφαιρική ρύπανση (νέφος-καπνοµίχλη, φωτοχηµική ρύπανση), γενετικά τροποποιηµένοι οργανισµοί ή µεταλλαγµένα, πυρκαγιές, καταστροφή των δασών, καταστροφικές επιπτώσεις µεγάλων τεχνικών έργων, υπερεκµετάλλευση φυσικών πόρων, αυτοκίνητο, γρίπες των πτηνών και των χοίρων.

Όταν, λοιπόν, αυτή η ανάπτυξη ταυτόχρονα  εµπεριέχει και την καταστροφή, τότε τι είδους ανάπτυξη είναι και για ποιο πολιτισµό µπορούµε να µιλάµε; Πρόκειται για ανάπτυξη στην υπηρεσία του ανθρώπου ή για µια στρεβλή ανάπτυξη ταγµένη στην υπηρεσία της  άκρατης κερδοφορίας; Γι’ αυτό, όταν τα παραγόµενα προϊόντα και οι προσφερόµενες υπηρεσίες συνδέονται µε την κερδοµανία και την κερδοσκοπία, είναι δύσκολο να πούµε ότι δηµιουργείται  πρόοδος υπέρ του συνόλου και παράγεται πολιτισµός. Μια τέτοια αύξηση της παραγωγής και µια τέτοια µορφή τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου δεν συνεπάγεται την ευηµερία του λαού. Σε κάθε περίπτωση, δεν µπορεί να χαρακτηριστεί ανάπτυξη εκείνη που ως πρωτεύοντα στόχο έχει την χωρίς όρια κερδοφορία (διάβαζε κερδομανία και κερδοσκοπία) και ως δευτερεύοντα ή τριτεύοντα τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής.

Και επειδή και στο συνέδριο συχνά αναφέρθηκε και θα αναφερθεί ο όρος ποιότητα ζωής, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο για κάθε κοινωνία και για κάθε άνθρωπο και επειδή ο καθένας από μας  την εννοεί µε το δικό του τρόπο,  κρίναµε σκόπιµο να αναφερθούµε, με  λίγα λόγια και στον όρο αυτό, για να κατανοήσουμε καλύτερα, τους όρους ανάπτυξη, πρόοδος, πολιτισμός

Εισαγωγικά λοιπόν θα λέγαµε ότι “η ποιότητα ζωής ξεκινάει από τη στιγµή που αρχίζει κανείς να νιώθει Άνθρωπος”. (Σαράντος Καργάκος)

Πολλοί άνθρωποι µε τον όρο ποιότητα ζωής εννοούν µια ικανοποιητική σχέση ανθρώπου-φυσικού περιβάλλοντος και µια άνεση ζωής που προσδιορίζεται µέσα από τα υλικά αγαθά (χρήµα και κινητή ή ακίνητη περιουσία). Αρκετοί άλλοι έχουν σχεδόν ταυτίσει την ποιότητα ζωής µε την υλική ευηµερία.

Αν θελήσουμε να δώσουµε έναν ορισµό για τον όρο ποιότητα ζωής, τότε µπορούµε να πούµε ότι αυτή είναι µια οµαλή σχέση του ανθρώπου µε την εαυτό του, µε τους συνανθρώπους του και το φυσικό περιβάλλον, µέσα από την οποία µπορεί το άτοµο να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

 Άραγε συμβαίνουν όλα αυτά μέσα στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, ή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακόμη βρει τον εαυτό μας, το  νόημα και το σκοπό της ζωής μας;

Τα συνέδρια της Ν.Α. Καρδίτσας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση ή οι διοργανωτές χωρίς να το αντιλαμβάνονται υπηρετούν την ανάπτυξη των πολυεθνικών και των λίγων;

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

aloi1.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 10 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση