Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

Η Η.Α. Μαγνησίας για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς - το θαύμα της φύσης

Δελτίο τύπου

Δημοσιεύθηκε στο τύπο της Καρδίτσας στις 27-11-09

 

Η ΝΟΜ/ΚΗ ΑΥΤΟΔ/ΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ (το θαύμα της φύσης)

Και το 3/ήμερο σεμινάριο στο Βόλο

Επιμέλεια Σωκράτης Βασιλάκος - www.sokratisvasilakos.gr

 

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ), ή  το θαύμα της φύσης όπως πολλοί τους αποκαλούν, ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ στην Ελλάδα έγιναν  γνωστοί μόλις πριν λίγα χρόνια.  Πρόκειται για ένα επαναστατικό προϊόν, απολύτως οικολογικό, παράγεται σε 50 χώρες του κόσμου και χρησιμοποιείται  κάπου σε 150. Η τεχνολογία των ΕΜ έχει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τομείς όπως γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες, βιομηχανία , διαχείριση νερών, λυμάτων, σκουπιδιών, υγεία,  νοικοκυριό,  δομικά υλικά, προστασία περιβάλλοντος, εξάλειψη δυσοσμιών κ.λπ. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος  χαμηλότερο των άλλων μέσων εφαρμογής.

Για την τεχνολογία λοιπόν αυτή των ΕΜ, πραγματοποιήθηκε ένα 3ήμερο σεμινάριο  στο Βόλο, από τις 20 ως τις 22 Νοέμβρη 2009, το οποίο παρακολούθησε και ο γράφων. Το οργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρία ΟΙΚΟ – ΕΜ με συνδιοργανωτές τη Ν.Α. Μαγνησίας, το Γεωπονικό Σύλλογο, το Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ένωση Συνεταιρισμών Πηλίου και Β. Σποράδων. Ομιλητής ήταν ο Γερμανός Έρνεστ Χάμμες, διπλωματούχος μηχανικός γεωπονίας και συγγραφέα σειράς βιβλίων για την τεχνολογία των Ε.Μ. Το παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι από αρκετά μέρη της Ελλάδας και από την Κύπρο. Το σεμινάριο μεταξύ των άλλων χαιρέτισε και ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας.

        Πριν την έναρξη του σεμιναρίου, ο κ. Χάμες παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχε και ο Νομάρχης Μαγνησίας.

        Σχετικό ρεπορτάζ από την συνέντευξη αυτή δημοσίευσε στις 21/11/09 η εφημερίδα «Θεσσαλία» Βόλου. Επειδή θεωρούμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το περιεχόμενο αυτού το ρεπορτάζ αναδιμοσιεύουμε ευρεία περίληψή του. Έγραψε λοιπόν η «Θεσσαλία»:

        «Πιλοτικό πρόγραμμα που σε αρχικό στάδιο θα εφαρμοστεί για την εξυγίανση των εδαφών θα εφαρμόσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Μαγνησίας. Σε συνεργασία με μη Κυβερνητική Οργάνωση και Πανεπιστημιακούς, η ΝΑΜ διοργανώνει σεμινάρια για την εκπαίδευση υπαλλήλων των διευθύνσεών της και προτίθεται να εφαρμόσει τεχνολογίες ενεργών μικροοργανισμών, οικονομικές και φιλικές  προς το περιβάλλον οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και στην οικιακή χρήση.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί που παράγουν αναγεννητικές δυνάμεις και ουσίες οι οποίες επιφέρουν στους χώρους που εφαρμόζονται μια βιολογική ισορροπία. Στην ουσία εκφυλιστικές μη υγιείς διαδικασίες καταστέλλονται και μετατρέπονται σε υγιείς. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας, παρουσιάζεται στο τριήμερο σεμινάριο που ξεκίνησε χθες στο πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και βασικό ομιλητή τον Έρνστ Χάμμες, διπλωματούχο, μηχανικό γεωπονίας και συγγραφέα σειράς βιβλίων για την τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών.

 Το σεμινάριο διοργανώνουν ο Γεωπονικώς Σύλλογος Μαγνησίας, η ΝΑΜ και η Ένωση Συνεταιρισμών Πηλίου και Β. Σποράδων. Όπως ανάφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χάμες, μέσω της εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών μπορούμε να απαλλαγούμε από τα χημικά λιπάσματα και τα παρασιτοκτόνα, τη δυσοσμία σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και βιολογικούς καθαρισμούς.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί είναι αναερόβιοι και μπορούν να εφαρμοστούν παντού όπου παρουσιάζονται προβλήματα σήψης, δυσοσμίας και σχηματισμού ίλης. Παράγονται σήμερα σε περισσότερες από 50 χώρες και χρησιμοποιούνται ευρέως στις αγροκαλλιέργειες, καλλιέργειες κηπευτικών, οπωροφόρων δέντρων, αμπελοκαλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στις υδατοκαλλιέργειες, στο σπίτι, στην ιατρική κλπ.

Εφαρμοζόμενοι σε λίμνες, βιότοπους και σε υδατοκαλλιέργειες, συμβάλουν πολύ στην αναβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και στην αποδόμηση της ίλης.

 Στην Ελλάδα  η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε από το Δήμο Καλαμάτας σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού με υδροψεκασμούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυσάρεστη οσμή ενώ παρατηρήθηκε 50% μείωση στο λίπος που μένει από την επεξεργασία των λυμάτων και 80% μείωση στη μυρωδιά στο τελικό προϊόν. Επίσης έγιναν αεροψεκασμοί σε ΧΥΤΑ εξασφαλίζοντας μία καθαρή ατμόσφαιρα.

 Στην Ιαπωνία οι δήμοι παρέχουν δωρεάν στους πολίτες ενεργούς μικροοργανισμούς για κάθε οικιακή χρήση με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Το ένα λίτρο αρχικού προϊόντος, το οποίο υπόκειται σε αραίωση κοστίζει μόνο 26 € .

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας πιστή στην πολιτική της για ένα πράσινο νομό, όπως τόνισε ο Νομάρχης, από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε τη νέα τεχνολογία και ξεκίνησε συνεργασία με την ΟΙΚΟ-ΕΜ στο πλαίσιο πρακτικών εφαρμογών στη Μαγνησία.

Το σεμινάριο παρακολουθούν στελέχη υπηρεσιών της ΝΑΜ. Στο Νομό Μαγνησίας με τη χρήση των ενεργών μικροοργανισμών θα μπορούσε να γίνει επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων για την παραγωγή άριστης ποιότητας κομπόστ (οργανικό λίπασμα), να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων στα ΧΥΤΑ και συνεπώς να υπάρξει μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προέρχεται από εκεί.

Ο κ. Παπατόλιας ανέλυσε το σκεπτικό της ΝΑΜ για την χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών και ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Μεργιαλής ανέφερε πως πιλοτικά θα γίνει δοκιμαστική χρήση σε κτήμα, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει ευρεία διάδοση.

Όπως σημείωσε ο αντινομάρχης με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΧΥΤΑ. Επίσης η χρήση τους στη διαχείριση των υγρών λυμάτων σημαίνει μείωση της εισαγωγής θρεπτικών ουσιών και τοξινών στα νερά και στον υδροφόρο ορίζοντα, μείωση των δυσοσμιών, των παρασίτων και κουνουπιών , χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, χρήση του ιζήματος των λυμάτων στη γεωργία.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί επιτρέπουν στον κάθε χρήστη να καθαρίσει υγιεινά το σπίτι του, να ποτίσει τα φυτά του, να ψεκάσει τα οικόσιτα ζώα του και τα απορρίμματα στη βεράντα του, ή ακόμη και να αντιμετωπίσει προβλήματα οσμής ενός βιολογικού καθαρισμού, ενός ΧΥΤΑ, μιας εστίας στάσιμων νερών. 

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

111.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 262 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση