ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
(Τις οδηγίες αυτές τις διανέμουμε σε έντυπη μορφή σε όσους αγοράζουν ανοιξιάτικα φυτάρια από το Φυτώριό μας)
Συντάκτης: Σωκράτης Βασιλάκος - γεωπόνος
1. Για τη μεταφύτευση από τα γλαστράκια στο κήπο, προτιμάμε απογευματινές ώρες, κοντά στη δύση του ήλιου, για να περιορίσουμε στο ελάχιστο το σοκάρισμα των φυτών.
2 . Είναι καλύτερα να προηγείται το πότισμα των φυτών που είναι στα γλαστράκια και ύστερα να ακολουθεί η μεταφύτευση. Εάν δεν γίνει αυτό, ποτίζουμε αμέσως μετά.
3. Το χώμα στα γλαστράκια είναι απολυμασμένο στον ήλιο (ηλιοαπολύμανση). Φροντίζουμε κατά τη φύτευση, το βάθος να μη ξεπερνά αυτό που είχε στο γλαστράκι. Δηλαδή να μην καλύπτουμε με χώμα το λαιμό του φυτού, διότι κινδυνεύει από αρρώστιες που ενδεχομένως έχει το χώμα του κήπου μας. Ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να φυτεύουμε βαθιά το φυτό είναι ότι τους μήνες Απρίλη και Μάιο το έδαφος είναι ακόμη κρύο και το μεγάλο βάθος αργοπορεί την ανάπτυξή του. Αντίθετα με τη ρηχή φύτευση ζεσταίνεται και αερίζεται καλύτερα το ριζικό του σύστημα και αυτό βοηθάει στην γρηγορότερη ανάπτυξή του φυτού.
4. Όταν το έδαφος γύρω από τη ρίζα συμπιέζεται, είτε από πατήματα είτε από βροχές, τότε χρειάζεται σκάλισμα για να αερίζεται και ζεσταίνεται η ρίζα του φυτού.
5. Η καλύτερη ώρα ποτίσματος είναι το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου. Τα ποτίσματα να γίνονται σε τακτικά διαστήματα δηλαδή κάθε 3 ή 4 ή 5 ημέρες και με σταθερές ποσότητες νερού. Ιδιαίτερα στην τομάτα τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν προβλήματα θρέψης και έτσι ευνοείται η δημιουργία της ξερής ή μαύρης κορυφής των καρπών. Πρόκειται για τη μαύρο-καφετί βούλα-φόλα, απέναντι από το μίσχο (κοτσάνι) . Αυτή οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου. Τα ακανόνιστα ποτίσματα δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή απορρόφηση του στοιχείου αυτού. Η καλύτερη μέθοδος ποτίσματος είναι με σταγόνα. Έχει ένα αρχικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, αλλά τα πλεονεκτήματά της είναι τόσα πολλά που γρήγορα γίνεται η απόσβεση του κόστους. Όταν το φυτό διψάει, το φύλλο του σκουραίνει.
6. Χρησιμοποιείστε ζεόλιθο και ενεργούς μικροοργανισμούς. Πρόκειται για δύο δυναμικά προϊόντα που βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους παρέχουν φυτοπροστασία και τελικά αυξάνουν τις αποδόσεις των φυτών. Είναι οικονομικά και αποτελεσματικά.
7. Καλλιεργείστε με βιολογικό τρόπο. Αποφεύγετε τη χρήση χημικών εισροών (φάρμακα και λιπάσματα). Καλύτερο λιπαντικό για τα φυτά του κήπου σας μπορεί να είναι η χωνεμένη κοπριά προερχόμενη από ζώα που εκτρέφονται βιολογικά ή εκτατικά, και κομπόστ που φτιάχνουμε στο κήπο μας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά οργανικά λιπάσματα.
8. Εάν τα φυτά της τομάτα σας δέσουν λουλούδια και η θερμοκρασία της νύχτας την περίοδο εκείνη πέφτει κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου, τότε, τα λουλούδια δύσκολα γονιμοποιούνται και άρα δεν δένουν καρπό. Για να δέσουν πρέπει ή να ψεκάσουμε τα λουλούδια με ορμόνη ή να τα κάνουμε δόνηση είτε με δονητή είτε χτυπώντας τα με το δάκτυλό μας ή με μια λεπτή βεργούλα, μία με δύο φορές μέσα στη βδομάδα.
9.Συγκαλλιέργεια: Το ένα φυτό βοηθάει και προστατεύει το άλλο.
- Το αγγούρι συγκαλλιεργείται με καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, ραπανάκια, ηλίανθο, ραδίκια, καρότα, άνηθο κ.ά. Δεν συγκαλλιεργείται με ντομάτα.
- Η μελιτζάνα συγκαλλιεργείται με φασόλια, αμάραντο, κατιφέ κ.ά.
- Η ντομάτα συγκαλλιεργείται με Βασιλικό, Καρότα, Κατιφέ, Κρεμμύδια, Μαϊντανό, Μελισσόχορτο, Μέντα, Ρίγανη, Σέλινο, Σκόρδο, Τσουκνίδα. Όχι με αγγούρι,Πατάτες, Πατζάρια, Λάχανα,Μπιζέλια,Καλαμπόκι, Δενδρολίβανο, Άνηθο.
- Η πιπεριά συγκαλλιεργείται με κρεμμύδι, βασιλικό, μπάμιες, μαϊντανό, καρότα κ.ά.
10. Στήριξη φυτού ντομάτας: α) Με πασσάλους στρόγγυλους για να αποφεύγετε ο τραυματισμός τον οποίο προκαλούν οι τετράγωνοι πριονωτοί και β) με σπάγκο όταν έχουμε τοποθετήσει, άνω και κατά μήκος της γραμμής των φυτών σύρμα για δέσιμο του σπάγκου, όπως περίπου γίνεται στα θερμοκήπια. Αυτός ο τρόπος είναι ο καλύτερος..
11. Κλάδεμα ντομάτας: Απαιτείται γνώση για να κάνουμε σωστό κλάδεμα. Το κλάδεμα μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στον καλό αερισμό και φωτισμό. Στην υπαίθρια φροντίζουμε να αφήνουμε αρκετούς βλαστούς για να μην ηλιοκαίγονται οι καρποί.
12. Κλάδεμα αγγουριού: Συνήθως κλαδεύουμε στα αναρριχώμενα φυτά. Αραιώνουμε βλαστούς και άνθη για να μένουν τα απαραίτητα. Και εδώ απαιτείται γνώση.
13. Ασθένειες: Στις ασθένειες ψεκάζουμε προληπτικά ενώ στα έντομα όταν ο πληθυσμός τους αρχίζει και κάνει αισθητή τη ζημιά. Μετά από βροχή ψεκάζουμε για να μην αναπτύσσονται οι ασθένειες. Τα χαλκούχα και το θειάφι είναι φυτοπροστατευτικά για ασθένειες, θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον και επιτρέπονται στη βιολογική καλλιέργεια. Τόσο για τα έντομα, όσο και για τις ασθένειες, κυκλοφορούν στο εμπόριο αρκετά βιολογικά σκευάσματα, αλλά υπάρχουν και αρκετές σπιτικές συνταγές.
14. Κατά κανόνα να τρώμε ώριμα τα φρούτα και τα λαχανοκομικά. Ιδιαίτερα τη ντομάτα, να την κόβουμε ώριμη από το φυτό, γιατί τότε είναι περισσότερο ωφέλιμη και θρεπτική.
15. Συλλογή σπόρων: Από τις ποικιλίες μπορούμε να κρατάμε σπόρους για να σπέρνουμε την επόμενη χρονιά. Είναι σημαντικό γιατί οι πολυεθνικές στοχεύουν να απαγορεύσουν αυτή τη παραδοσιακή και από αιώνες εφαρμοζόμενη διαδικασία . Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί.
16. Στο Αγρόκτημά μας, κάθε Πέμπτη, πραγματοποιούνται δωρεάν μαθήματα - Συμπόσια για θέματα βιολογικής καλλιέργειας, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υγείας. Μπορεί να τα παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας.
Για όλα τα παραπάνω μπορείτε να ζητήστε διευκρινήσεις ή επί πλέον πληροφορίες . Ακόμη μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε για την πρόοδο των φυτών που αγοράσατε και για το κατά πόσο είστε ικανοποιημένοι. Γιαυτό με ένα τηλεφώνημά σας μπορείτε να μας ενημερώστε και αν έχετε κάποιες χρήσιμες σκέψεις ή υποδείξεις είναι καλοδεχούμενες.
Και κάτι ενδιαφέρον: Εάν τα υλικά συσκευασίας των φυτών που αγοράσατε (γλαστράκια, τελαράκια) είτε από το Αγρόκτημά μας είτε από αλλού, δεν τα χρειάζεστε και πρόκειται να τα πετάξετε, θα θέλαμε να μας τα χαρίστε. Σε μια επόμενη επίσκεψη στο αγρόκτημά μας μπορείτε να μας τα φέρετε και θα είμαστε υποχρεωμένοι. Η επανάχρηση είναι καλύτερη από την καταστροφή. Το 20% των διακινούμενων εμπορευμάτων, αποτελείται από υλικά συσκευασίας που καταλήγουν στις χωματερές. Ας σκεφτόμαστε οικολογικά και ας επαναχρησιμοποιούμε ό,τι μπορούμε, γιατί και τα σκουπίδια σήμερα, έχουν αξία.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ