Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δελτίο τύπου

Δημοσιεύθηκε στο τύπο της Καρδίτσας στις 11-2-2010

Με αφορμή τη χθεσινή απεργία

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Του Σωκράτη Βασιλάκου-www.sokratisvasilakos.gr

 

          Η πολιτική περίοδος που διανύουμε, πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι  η πλέον αντιλαϊκή και αντεργατική στην σύγχρονη ιστορία, αφού παρατηρείτε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, τα κατακτημένα με αγώνες με θυσίες και με αίμα.  Μια επίθεση που θα συνεχιστεί με ακόμη πιο σκληρά μέτρα, εάν ο λαός δεν βγει στους δρόμους.

Από την οικονομική κρίση, την οποία η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται υπέρ της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, οι φτωχοί που δεν ευθύνονται γιαυτή θα γίνονται φτωχότεροι ενώ, οι πλούσιοι (που αυτοί την προκάλεσαν) θα γίνονται πλουσιότεροι. Άλλωστε το βιώνουμε καθημερινά!!!

          Η κυβέρνηση, πήρε πρόσφατα την εντολή από το λαό, για να εφαρμόσει συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, όπως προεκλογικά τα διαλαλούσε, τα οποία θα οδηγούσαν, όπως έλεγε, στην έξοδο από την κρίση. Όμως αντί αυτών κάνει το τελείως αντίθετο, επικαλούμενη την δήθεν δεινή κατάσταση της οικονομίας, λες και δεν γνώριζε προεκλογικά ποια ήταν η πραγματικότητα. Άλλωστε ο προεκλογικός πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ευθέως το έλεγε και πρότεινε ως μέτρα για έξοδο από την κρίση, ακριβώς αυτά που εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν, τότε τα αρνούνταν και  τα κατάγγειλε ως αντιλαϊκά και τώρα τα εφαρμόζει;

          Έτσι, μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, οι πρώτοι που θα έπρεπε να επαναστατήσουν εναντίον των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων, θα περίμενε κανείς να είναι όλοι αυτοί που με κάθε τρόπο στήριξαν και φυσικά ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτοί πρώτοι εξαπατήθηκαν και συνακόλουθα ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

          Την περασμένη Τρίτη, (9-2-10) το τοπικό τριμελές (πρόεδρος, γραμματέας, ταμίας) συμβούλιο των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων (παράρτημα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΠΕΓΔΥ) κάλεσε, ως όφειλε, σε έκτακτη γενική συνέλευση τους γεωπόνους δ.υ. του νομού για συζήτηση και λήψη απόφασης για συμμετοχή στην χθεσινή (10-2-10) πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία, όπως τα ανώτερα γεωπονικά και γεωτεχνικά όργανα προέτρεπαν με επίσημες ανακοινώσεις και μάλιστα, δυναμικά και ενωτικά.

          Όπως συνηθίζεται στις γενικές συνελεύσεις, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου, κάνει την εισήγηση. Και ενώ, μπροστά σε μια τέτοια ζοφερή κατάσταση, θα περίμενε κανείς να ακούσει μια φλογερή εισήγηση με την οποία να καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα και  να ξεσηκώνει  τους πάντες για συμμετοχή στην απεργία, με έκπληξη ακούσαμε τον κ. πρόεδρο, να ξεκινάει με φράσεις προβληματισμού και ηττοπάθειας όπως: «δεν κατανόησα καλά το τι γίνεται, ότι θα πρέπει όλοι μαζί  να το συζητήσουμε εδώ για να καταλάβω και εγώ τι γίνεται» και άλλα παρόμοια. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και το έτερο εκ των τριών μελών του συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή την λαϊκή εντολή, ότι η Ευρ. Ένωση δεν ευνοεί τέτοιες κινητοποιήσεις, ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και ότι ίσως είναι νωρίς ακόμη για κινητοποιήσεις». Αναμφίβολα με τις τοποθετήσεις τους, τα δύο εκ των τριών μελών, διέσπειραν στο σώμα, την αμφιβολία την ηττοπάθεια, την αβεβαιότητα. Ξέχασαν ίσως ότι ο σκοπός της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργάνων είναι να μπαίνει μπροστάρης  και να σηκώνει ψηλά  το λάβαρο του αγώνα. 

Ωστόσο έχοντας τις αμφιβολίες όπως τις κατέθεσαν στο σώμα της Γ.Σ., το λιγότερο που όφειλαν να κάνουν, ήταν να σιωπήσουν, να ακούσουν τις απόψεις των μελών του, και εκών άκων να ευθυγραμμιστούν με την πλειοψηφία , όπως επιτάσσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και όχι  να  προκαταλάβουν το σώμα με διασπαστικές και αντισυνδακαλιστικές τοποθετήσεις.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ, στο ότι το τρίτο μέλος του συμβουλίου, έκανε τελείως διαφορετική τοποθέτηση, όπως πραγματικά αξίζει σε τέτοιες περιστάσεις, ήταν ουσιαστικό, υπερασπίσθηκε σθεναρά τα εργασιακά μας δικαιώματα, κατάγγειλε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τα μέτρα της που μειώνουν αντί να αυξήσουν το εισόδημά μας και κάλεσε όλους τους συναδέλφους για συμμετοχή στην απεργία.

Κλείνοντας, οφείλω να καταθέσω, ότι οι δύο εκ των τριών συναδέλφων, τη συμπεριφορά των οποίων από τη θέση ετούτη σχολιάζω, είναι εξαίρετοι συνάδελφοι, ότι δεν παρουσίασαν στο παρελθόν παρόμοια αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά και ότι διατηρώ πολύ καλές προσωπικές σχέσεις, με πολύ καλή συνεργασία και σε υπηρεσιακό και σε προσωπικό επίπεδο.  Όμως, από συνδικαλιστική υποχρέωση, όπως έκανα και στο παρελθόν, αισθάνθηκα την ανάγκη να καταγγείλω τη συγκεκριμένη τακτική και στάση τους, που ίσως, ανάλογη δεν συνάντησα στη δύουσα δημοσιοϋπαλληλική σταδιοδρομία μου.

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

episkepseis1.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι