Περιεχόμενα

Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους 

Επισκέψεις

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα :6
mod_vvisit_counterΌλες :219579
Ευχαριστώ !
Εκτύπωση E-mail

Για καρκινογένεση ενοχοποιείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής και κινητά

 

Για καρκινογένεση ενοχοποιείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, όπως προέκυψε από πρόσφατα πειράματα και έρευνες.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα εργασίας που έγινε στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο, έδειξαν ότι η έκθεση ανθρώπινων κυττάρων από πέντε έως δέκα λεπτά σε ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία, διεγείρει ένα γονίδιο που προκαλεί τη σύνθεση μιας κινάσης (ένζυμο), η οποία φαίνεται ότι συμμετέχει στη διαίρεση και την αύξηση των κυττάρων. Αυτός, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων οδηγεί σε καρκινογένεση.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, στην ημερίδα «Κεραίες κινητής τηλεφωνίας-Νομικό πλαίσιο-Προβλήματα εφαρμογής», που οργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής είπε ότι για πρώτη φορά φέτος αποδεικνύεται ο μοριακός μηχανισμός δράσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Εξήγησε ακόμη ότι σε πειράματα που έκανε σε μύγες (δροσόφυλλα) στο εργαστήριό του για την επίδραση της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαπιστώθηκε μείωση της γονιμότητας και βιωσιμότητάς τους.

Τόνισε, επίσης, ότι από τη μελέτη Interphone που χρηματοδότησαν ο ΠΟΥ και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, προέκυψε, οριακή, στατιστικά σημαντική, πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου από τη δεκαετή έκθεση σε κινητό τηλέφωνο.

«Οι βιολογικές επιπτώσεις επιτάσσουν τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων επικινδυνότητας που ισχύουν στη χώρα μας», επεσήμανε.

Η λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Θωμά Ξένο, είναι η αύξηση των σταθμών βάσεων, περισσότερες δηλαδή κεραίες και χαμηλότερη ακτινοβολία.

«Στο Παρίσι υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί βάσεων ανά τετραγωνικά μέτρα και η ακτινοβολία είναι 10 χιλιοστά του βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Ελλάδα είναι 2,7 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ξένος.

Εξήγησε, όμως, ότι αυξάνοντας τον αριθμό των σταθμών ανεβαίνει το κόστος εγκατάστασης και κατεβαίνει η ανά σταθμό χρηματική απόδοση.

«Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν προβαίνουν στη μείωση της ακτινοβολίας, αφενός ότι δε δεσμεύονται από το νομικό πλαίσιο και αφετέρου το κέρδος», υποστήριξε ο κ. Ξένος. 2007-10-18

 

Δημοσκόπηση

Πόσο ενημερωμένοι είστε για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (γ.τ.ο.) – μεταλλαγμένα;
 

Είσοδος Μέλους