ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Δελτίο τύπου
Δημοσιεύθηκε στον τύπο της Καρδίτσας στις 26-2-2010
Ανοιχτή επιστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Του Σωκράτη Βασιλάκου – www.sokratisvasilakos.gr
Θεωρώ ότι αυτός που έχει την πρόσβαση στα ΜΜΕ και φυσικά τη δυνατότητα να διατυπώνει δημόσια τις απόψεις του, ασκεί ένα είδος εξουσίας, αφού έτσι επηρεάζεις τις σκέψεις και τις συνειδήσεις των πολιτών. Και φυσικά μπορεί να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά, να είναι με τους πολλούς ή με τους λίγους, με το καλό ή με το κακό.
Επίσης, εκείνοι που ύστερα από εκλογές κατέχουν θέση στα διοικητικά συμβούλια συνδικαλιστικών οργάνων και αυτοί ασκούν μια μορφή εξουσίας. Έτσι καλούνται να υπηρετήσουν τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του σωματείου που τους εξέλεξε, να εισηγούνται μορφές πάλης για την επίτευξη του σκοπού και να μπαίνουν μπροστάρηδες στους αγώνες που αποφασίζει η πλειοψηφία.
Τρεις περιπτώσεις θα σχολιάσουμε με χρονολογική σειρά που τα διαβάσαμε στο τοπικό τύπο ή συνέβησαν:
Εάν πραγματικά υπάρχει κρίση, τότε γιατί ανεβάζουν τη φορολογία στους μικρομεσαίους και την μειώνουν στους κεφαλαιούχους από το 25% στο 20%; Γιατί παίρνουν από το εισόδημα μόνο των μισθωτών και δεν παίρνουν από όλους και κυρίως από τους κεφαλαιούχους που αυτοί επί χρόνια μάζευαν το πλούτο που άλλοι παρήγαγαν; Πολλά γιατί μπορώ να απαριθμήσω αλλά δεν το επιτρέπει ο χώρος και ο σκοπός του σχολίου.
Στις 11-2-10, την επόμενη της απεργίας της 10-2-10 δημοσίευσα στο τοπικό τύπο σχόλιο με τίτλο: «ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ»
Τα δύο εκ των τριών μελών του συμβουλίου γεωπόνων δ.υ., ενώπιον της γενικής συνέλευσης, την παραμονή της απεργίας, είπαν τα εξής: «δεν κατανόησα καλά το τι γίνεται, ότι θα πρέπει όλοι μαζί να το συζητήσουμε εδώ για να καταλάβω και εγώ τι γίνεται. Η κυβέρνηση έχει νωπή την λαϊκή εντολή, ότι η Ευρ. Ένωση δεν ευνοεί τέτοιες κινητοποιήσεις, ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και ότι ίσως είναι νωρίς ακόμη για κινητοποιήσεις».
Αποτέλεσμα: την ημέρα της απεργίας της 10-2-10 να απεργήσουν μόλις 16 εργαζόμενοι από τους 60 (και 11 γεωπόνοι σε σύνολο 32 ) της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για την απεργία της 24-2-10, το συμβούλιο, όχι μόνο δεν κάλεσε ενημερωτική γεν. συνέλευση, αλλά ούτε ένα ενημερωτικό χαρτί δεν μοίρασε στους γεωπόνους μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου, δηλώνοντας έτσι πλήρη απουσία και απραξία. Αποτέλεσμα: στην απεργία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 11 στους 60 (7 στους 32). Ο πρόεδρος του οργάνου δεν απήργησε!!!
Όσο για το Γεωπονικό Σύλλογο γνωρίζω καλά ότι ο πρόεδρός του δεν απήργησε σε καμία από τις παραπάνω απεργίες, ενώ δεν γνωρίζω τι έκαναν τα άλλα μέλη του Δ.Σ. Μήπως τα παραπάνω ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη πρέπει να σκέπτονται την παραίτησή τους, προκειμένου να εξιλεωθούν;