Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ*

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1944, όπου μεγάλωσε και έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές.
Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και σπουδάζει οικονομικές επιστήμες. Από το έτος 1975 ασχολείται συστηματικά και έντονα με την πολιτική, το συνδικαλισμό και γενικότερα με τα κοινά.
Στα φοιτητικά του χρόνια (από 1964 μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών 1967) ασχολείται με το φοιτητικό συνδικαλισμό αλλά και την πολιτική ως μέλος της ΕΔΗΝ - νεολαία της Ένωσης Κέντρου τότε. Από τη φοιτητική του ακόμη ζωή, ανησυχούσε για όσα συνέβαιναν γύρω του. Από τότε επηρεάζουν σημαντικά τη σκέψη του, μεταξύ των άλλων οι λογοτέχνες Άγγελος Τερζάκης και Μάριος Πλωρίτης, των οποίων άρθρα και επιφυλλίδες μελετάει σχεδόν ανελλιπώς από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της εποχής εκείνης. Η πραγματική του επαφή με το εξωσχολικό και εξωπανεπιστημιακό βιβλίο αρχίζει μετά τα τριανταπέντε του χρόνια. Μέχρι τότε αποκτά κοινωνική γνώση και εμπειρία, κατά κύριο λόγο μέσα από την προσφορά και τη δράση του στο χώρο του συνδικαλισμού και της πολιτικής. Από τα σημαντικότερα στοιχεία του χαρακτήρα του, που σημαδεύουν την πορεία της ζωής του, είναι η ευαισθησία απέναντι στην αδικία και γενικότερα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Φαίνεται από εκεί να πηγάζει και ο κάποιος βαθμός αυθορμητισμού και επαναστατικότητας που τον διακρίνουν. 
Από το έτος 1993 έρχεται σε επαφή και γνωρίζεται με κύκλους της αυτογνωσίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς, έννοιες που κερδίζουν συνέχεια έδαφος στον εσωτερικό του κόσμο. Πιστεύει (όπως οι ειδικοί διδάσκουν) ότι η βαθύτερη γνώση και εφαρμογή της αυτογνωσίας μπορεί να οδηγήσει στην πνευματική εξέλιξη του κάθε ανθρώπου και κατά προέκταση στην ουσιαστική βελτίωση της κοινωνίας. 
Ασχολήθηκε έντονα με τη πολιτική δράση: Από το 1974 μέχρι το 1986 ιδρυτικό και ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ και από το 1988 μέχρι το 1991 ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Μετά το 1991 παραμένει ανένταχτος στον προοδευτικό χώρο, οπότε και αρχίζει να ασχολείται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα. Την ίδια περίοδο κάνει και τη στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια στο αγρόκτημά του που διατηρεί στην Καρδίτσα.
Με τα κοινά ασχολείται ανελλιπώς από το έτος 1974, με ενεργό δράση μέσα από τα διοικητικά συμβούλια συλλόγων και άλλων φορέων, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση αρκετών από αυτούς. Ξεχωρίζει η δράση του στο Σύλλογο Γεωπόνων Ν. Καρδίτσας, στο Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής Καρδίτσας, στην Πολιτιστική Περιβαλλοντική Παρέμβαση Αγ. Παντελεήμονα (Συνοικιακό Συμβούλιο) Καρδίτσας, στην Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ν. Καρδίτσας, στην Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, στο Πανθεσσαλικό Δίκτυο κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο), (γνωστά και ως μεταλλαγμένα) και στην Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γ.Τ.Ο. Από το έτος 2008 μεταξύ των άλλων, ασχολείται με τη διάδοση και εφαρμογή της επαναστατικής τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών 
Εκτός από άλλα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος, έχει διαβάσει και πολλά βιβλία, περιοδικά και μελέτες περιβαλλοντικού και οικολογικού ενδιαφέροντος καθώς και αυτογνωσίας, ενώ παράλληλα παρακολούθησε πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες του ίδιου περιεχομένου. 
Από το 1975 αρθρογραφεί κυρίως στο τύπο της Καρδίτσας και λιγότερο σε αυτό της Λάρισας, Τρικάλων και Γρεβενών. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα πολιτικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς και για την υγεία μας. Επίσης δημοσιεύθηκαν αρκετά άρθρα του σε επιστημονικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά περιοδικά. Έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε ο ίδιος πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αρκετές φορές συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές ως καλεσμένος. 
Από το 1975 μέχρι το 1979 εργάσθηκε στο νομό Καρδίτσας ως έμπορος αγροεφοδίων και ως αγρότης. Το 1979 διορίζεται στα Γρεβενά στη Δ/νση Γεωργίας ως γεωπόνος δημόσιος υπάλληλος. Το 1982 μετατίθεται στην Καρδίτσα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα ως δ.υ. και ως αγρότης στο αγρόκτημά του. 
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Καρδίτσας από το 1978 μέχρι το 1979 οπότε και εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση λόγω του διορισμού του στο δημόσιο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τότε θεωρούνταν ασυμβίβαστο να είσαι δημόσιος υπάλληλος και δημοτικός σύμβουλος. Όμως το 1986 το απαγορευτικό εκείνο θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 109 του Π.Δ. 895/1981) κρίθηκε αντισυνταγματικό από το πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου κατά την 5/ετή δικαστική του περιπέτεια που έφτασε μέχρι την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σχετικά βλ. στην ιστοσελίδα αυτή και στην ενότητα πολιτικά δικαιώματα δ.υ.).
Κατά την υπαλληλική του σταδιοδρομία, δεν υποτάχθηκε στην κρατούσα αντίληψη που ήθελε και θέλει τον υπάλληλο φερέφωνο των προϊσταμένων και ραγιά του δημοσιοϋπαλληλικού κατεστημένου. Έτσι κατά καιρούς όρθωσε ανάστημα και άρθρωσε λόγο ενάντια σε πιέσεις και υποδείξεις των ανωτέρων του, που ο ίδιος θεωρούσε παράνομες και καταχρηστικές. Για το λόγο αυτό αρκετές φορές κλήθηκε σε απολογία τόσο από το νομάρχη Γρεβενών όσο και από τους δ/ντές της υπηρεσίας του στην Καρδίτσα, που όμως έπεσαν στο κενό, αφού δεν στοιχειοθετούνταν βάσιμη κατηγορία.
Με το νομάρχη Καρδίτσας (1984) ήρθε σε ρήξη, διότι ο τότε δ/ντής της δ/νσης Γεωργίας Καρδίτσας, μάλλον ύστερα από πιέσεις και υποδείξεις κομματικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος, ζητούσε από το νομάρχη να μετατεθεί από την υπηρεσία του ο Σ.Β. Ο λόγος ήταν το ότι ο τελευταίος ως υπεύθυνος του γραφείου Συνεργατισμού και Συνεταιρισμών της υπηρεσίας του, προέβαλλε και προπαγάνδιζε μέσα από την υπηρεσία του, με υπερβάλλοντα ζήλο και πέρα από υπηρεσιακές ντιρεκτίβες την υπόθεση των αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών που τότε αποτελούσε το δόρυ της αγροτικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. Η δράση του εκείνη ήταν καθόλα υπηρεσιακή και νόμιμη, ξεπερνούσε όμως τα εσκαμμένα (επιτρεπτά όρια) του συντηρητισμού. Ήταν μια υπηρεσιακή πρωτοβουλία του Σωκράτη Βασιλάκου, η οποία αντί να αγκαλιαστεί και να προωθηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, δυστυχώς υπονομεύθηκε. Έτσι ο τότε νομάρχης κοινοποπιεί στο Σ.Β. έγγραφη απόφασή του με την οποία διατάζει απόσπασή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Καρδίτσας, την οποία όμως ο Σ.Β. αρνείται να εκτελέσει. Μετά παρέλευση μηνός και πλέον από τη λήξη της προθεσμίας για απόσπαση, και ύστερα από πολλές προφορικές πιέσεις του νομάρχη, ο Σωκράτης Βασιλάκος, εξαναγκάζεται, να μετακινηθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Καρδίτσας ως εκπαιδευτικός, ενώ ο δ/ντής εντός τριμήνου απομακρύνθηκε από την υπηρεσία, κάτι που αποτέλεσε όρο προκειμένου να αποσπασθεί και ο Σ.Β. στην εκπαίδευση. Ήταν η εποχή που η πολιτική δράση του Σωκράτη Βασιλάκου είχε μεγάλη απήχηση στα μέλη, στους φίλους και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και γιαυτό οι καλοί κομματικοί «σύντροφοί του», προσπαθούσαν να τον προσγειώσουν με κάθε μέσο, για να μην ανεβαίνουν έτσι οι πολιτικές του μετοχές και διεκδικούσε έτσι κάποια από τις «καρέκλες» που οι «σύντροφοί» του κατείχαν ή εποφθαλμιούσαν. Το αν οι πράξεις εκείνες των «συντρόφων» έρχονταν σε αντίθεση με την πολιτική του κόμματος, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε φρούδα, ήταν ίσως το τελευταίο που τους απασχολούσε. 
Και μια ακόμη ενδιαφέρουσα περίπτωση: ένας από τους διευθυντές του Σ.Β., (έτος 1999 έως 2005), αφού με τους νόμιμους τρόπους (κλήση σε απολογία κ.λπ.) δεν μπορούσε να τον τιμωρήσει, βρήκε την εύκολη και πασίγνωστη αλλά παράνομη μέθοδο, με την οποία ως γνωστό, τιμωρούν κάθε ανεπιθύμητο υπάλληλο: κατά την κρίση - αξιολόγηση λοιπόν των υπαλλήλων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Υ.Σ.) για προαγωγή στη θέση του τμηματάρχη, πρόβαλε αντιρρήσεις, και έτσι με την σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη του τότε νομάρχη, το Υ.Σ. παρά το ότι ο Σ.Β. είχε τα απαραίτητα προσόντα για προαγωγή, ωστόσο με παράνομη απόφασή του δεν τον προήγαγε. Την απόφαση εκείνη του Υ.Σ. ο Σ.Β. την πρόσβαλλε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας και δικαιώθηκε. Όμως, παρά την δικαστική απόφαση που εντέλλονταν να κριθεί ως τμηματάρχης, το Υ.Σ. εξακολουθούσε και στις επόμενες κρίσεις, να αρνείται την προαγωγή του, όσο δ/ντής στην υπηρεσία του ήταν ο ίδιος και νομάρχης επίσης ο ίδιος. Οι νέες παρανομίες του Υ.Σ. βρίσκονται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς εκδίκαση. Με τέτοιους λοιπόν τρόπους αντιμετωπίζονται οι υπάλληλοι που δεν υποκύπτουν και αρνούνται να γίνουν φερέφωνα. Κατά τα άλλα όλοι ομιλούν περί αξιοκρατίας και εκδημοκρατισμού στη δημόσια διοίκηση... Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με την αλλαγή νομάρχη και δ/ντή στην υπηρεσία του ο Σ.Β. προάχθηκε σε τμηματάρχη από το νέο Υ.Σ.

Ο Σωκράτης Βασιλάκος είναι συγγραφέας τεσσάρων  βιβλίων (τα δύο εγχειρίδια): 
1. «Προς τη Δημαρχεία μέσα από τους αγώνες και την αυτογνωσία» Έτος 1998 σελ.104. Το έτος εκείνο ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας και γράφτηκε για το σκοπό εκείνο. Πρόκειται για ένα βιβλίο γνωριμίας με το ευρύ κοινό, όπου κυρίως αναφέρει τη κοινωνική του δράση μέχρι τότε. Εκτυπώθηκε σε 5000 αντίτυπα και εξαντλήθηκε.

2. «Λίμνη Πλαστήρα» Έτος 2008, σελ.224. Πρόκειται για μια αναφορά στα προβλήματα της λίμνης που έχουν ανακύψει από τις ανθρώπινες πράξεις και παραλείψεις. Αναφέρεται στο οικοσύστημα, στον τουρισμό, στη διαχείριση του νερού, στο οικολογικό όριο, στην ποιότητα του πόσιμου νερού και στον Υ/Η Σταθμό. Περιέχει ιστορικά στοιχεία για την κατασκευή της λίμνης, θέματα προστασίας περιβάλλοντος, θέματα λιμνολογίας και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Είναι αυτοέκδοση, εκτυπώθηκε σε 2000 αντίτυπα και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Καρδίτσας και από τον ίδιο.

3. «Βοτανολόγιο» . Έτος 2015 σελ.64 Έχει σα σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο θαυμαστό και απέραντο κόσμο των βοτάνων. Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα και περιληπτική περιγραφή 33 με έγχρωμες φωτογραφίες. Τα περισσότερα από αυτά καλλιεργούνται ή αυτοφύονται στο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Εκτυπώθηκε σε 3000 αντίτυπα, είναι αυτοέκδοση και διακινείται από τον ίδιο. Η τιμή του είναι συμβολική στα 2 €

4. «ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ η πράσινη υπερδύναμη» Έτος 2017 σελ. 40. Σύντομο αλλά περιεκτικότατο εγχειρίδιο που αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες, κοσμετολογία, χρήση, εφαρμογή, καλλιεργητικές φροντίδες. Εκτυπώθηκε σε 2500 αντίτυπα, είναι αυτοέκδοση και διακινείται από τον ίδιο. Η τιμή του είναι συμβολική στο 1 μόλις €
Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Πετεινάρα από το έτος 1977 με την οποία απόκτησε τρία παιδιά, το Δημήτρη, την Ειρήνη και τον Πέτρο.

* Ο Σωκράτης Βασιλάκος είναι γεωπόνος, βοτανολόγος, τελειόφοιτος Διαιτολογίας Διατροφής πρ. ΤΕΙ Λάρισας, υγιεινιστής, οικολόγος, βιοκαλλιεργητής, αρθρογράφος, συγγραφέας.

 

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

sok2.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 393 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση