Από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια
- ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Η καλλιέργεια στο Αγρόκτημά μας ξεκίνησε με συμβατικό τρόπο από το έτος 1975, με την εγκατάσταση 220 δέντρων φιστικιάς σε έκταση 10 στρεμμάτων. Το έτος 1976 στο ίδιο χωράφι, σε άλλα δύο στρέμματα, εγκαταστάθηκαν διάφορα οπωροφόρα όπως μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές, βυσσινιές, κυδωνιές, δαμασκηνιές, κορομηλιές κ.ά. Από το έτος 1978 μέχρι 1990 καλλιεργούσαμε κηπευτικά στην ύπαιθρο και σε θερμοκήπιο. Από το 1975 μέχρι το 1990 εκτός από τα δενδρώδη και τα κηπευτικά, καλλιεργούσαμε και φυτά μεγάλης καλλιέργειας όπως, αρωματικά φυτά (μέντα 1975-1978), βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, μηδική.
2. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Πρώτη φάση:Από το έτος 1990 ξεκινούν τα πρώτα βήματα για τη στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια. Αφορμή γι΄αυτή τη στροφή αποτέλεσε το γεγονός της χρήσης εντομοκτόνων - δηλητηρίων για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών και κυρίως των δενδρωδών (απαιτούν συχνά ραντίσματα), κάτι που αποτελούσε «Γολγοθά» για μας η διαδικασία των ψεκασμών με τα δηλητήρια. Έτσι πήραμε τη μεγάλη απόφαση να καταργήσουμε τη χρήση δηλητηρίων λέγοντας: «Μεταξύ της υγείας μας και της παραγωγής προέχει η υγεία. Εάν μεταξύ καλλιεργειών και ανθρώπου κάποιος πρέπει να επιζήσει αυτός είναι ο άνθρωπος» και έτσι σταματήσαμε τη χρήση εντομοκτόνων - δηλητηρίων. Συνεχίσαμε όμως τη χρήση μυκητοκτόνων περιοριζόμενοι στα φιλικά προς το περιβάλλον και επιτρεπόμενα στη βιολογική καλλιέργεια.
Δεύτερη φάση: Από το έτος 1996, περίοδος που περίπου τότε άρχισε η εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας με βάση τον ΚΑΝ. ΕΟΚ 2092/91 μπήκαμε στη διαδικασία ελέγχου από τους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Αρχικά στα δενδρώδη και λίγο αργότερα γενικεύσαμε τη βιοκαλλιέργεια σε όλες τις καλλιέργειες του αγροκτήματος. Η πιστοποίηση ξεκίνησε με τον τότε ΣΟΓΕ (σήμερα BIO - HELLAS) για δύο χρόνια (1996-1998), από το 1998-2016 συνεχίστηκε με τη ΔΗΩ και από το 2017 συνεχίζεται με το ΟΞΥΓΟΝΟ