Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 

Ο πρόεδρος της Οικόσφαιρας Σωκράτης Βασιλάκος μιλάει στην 15η Οικολογική Γιορτή

Πρόκειται για ένα 4ιήμερο οικολογικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν το έτος 2001, επαναλαμβάνεται ανελλιπώς  κάθε χρόνο και έγινε πλέον θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας. Πραγματοποιείται το τρίτο δεκαήμερο κάθε Σεπτέμβρη.

Από το έτος 2012 πραγματοποιείται την Άνοιξη από την ΟικόΣφαιρα και η ΕΑΡΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (βλέπε www.oikosfaira.gr)

Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι πανελλαδικής εμβέλειας, αφού συμμετέχουν σε αυτή εκθέτες από όλη  την Ελλάδα και την επισκέπτονται επισκέπτες επίσης από όλη την Ελλάδα. Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι η μοναδική δραστηριότητα αυτού του είδους, σε όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.  στην ίδια  πόλη – στην Καρδίτσα.

Η Γιορτή αυτή συνδιοργανώνεται από διάφορους κάθε φορά φορείς του νομού Καρδίτσας στους οποίους μόνιμα συμμετέχουν οι: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από το έτος 2010 η Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος Καρδίτσας και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας ΑΕ, ενώ για πολλά χρόνια βασικοί συνδιοργανωτές ήταν  η Τ.Ε.Δ.Κ., η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης,  ο Γεωπονικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

α)   Επιστημονική ημερίδα, όπου αναπτύσσονται διάφορα θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος. Οι εισηγητές προέρχονται κυρίως από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και από άλλους χώρους που σχετίζονται με το θεματολόγιο των ημερίδων.

β) 4ήμερο εκθεσιακής αγοράς βιολογικών προϊόντων, ειδών χειροτεχνίας και έκθεση περιβαλλοντικών και οικολογικών δραστηριοτήτων.

γ) Πλειάδα παράλληλων εκδηλώσεων όπως, ομιλίες, μουσικά σχήματα και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επίδειξη διάφορων τεχνικών με παραδοσιακό τρόπο, εκδηλώσεις οικολογικού ενδιαφέροντος για τα  παιδιά, βιντεοπροβολές οικολογικού περιεχομένου και πολλά άλλα.

Ανάμεσα στους σκοπούς της οικολογικής αυτής γιορτής είναι:
1. Η ενημέρωση, η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο  του Ν. Καρδίτσας  και της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλης της χώρας, γύρω από οικολογικά θέματα και βιολογικά προϊόντα.
2. Η κατάθεση μιας άλλης πρότασης, ενός εναλλακτικού τρόπου παραγωγής, του βιολογικού, προς όλους τους αγρότες. .
3. Μέσα από την ημερίδα αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις να ανακοινώνονται νέες ιδέες και προτάσεις και να αναπτύσσεται προβληματισμός και γόνιμος διάλογος. Ακόμη η ημερίδα μπορεί να αποτελεί βήμα για χάραξη νέων δρόμων και καινοτόμων πρακτικών.
4. Γενικά μέσα από τις συναντήσεις και τις γνωριμίες και την ανταλλαγή απόψεων, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες που παράγουν την οικολογική ευαισθητοποίηση και προάγουν την οικολογική ιδέα.

Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας κάθε χρόνο αναβαθμίζεται αλλά μπορεί να αναβαθμιστεί πολύ περισσότερο, ώστε να αποτελέσει κέντρο οικολογικού ενδιαφέροντος, προστασίας περιβάλλοντος και βιολογικής γεωργίας για όλη την Ελλάδα. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση από τις τοπικές πολιτικές αρχές και όχι μόνο. Οι σχετικές προτάσεις για κάτι τέτοιο έχουν κατατεθεί. Απομένουν οι σχετικές πρωτοβουλίες...

Η συμμετοχή τόσο στην οργανωτική επιτροπή όοο και στις ομάδες δουλειάς, είναι εθελοντική και κάθε εργασία παρέχεται ανιδιοτελώς. ΟΙ πόρτες της οικολογικής γιορτής είναι ανοιχτές για κάθε πολίτη που θα ήθελε να προσφέρει όχι μόνο στην υπόθεση της οικολογικής γιορτής αλλά και  γενικότερα στις δράσεις της ΟικόΣφαιρας.
Περισσότερα για το θεσμό αυτό μπορείτε να δείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oikosfaira.gr

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

7o-Gymnasio2.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 139 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση