Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
           Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
            Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
             Επισκέψιμο Αγρόκτημα Βασιλάκου. Βιολογικές Καλλιέργειες
Κοινωνικοί βιολογικοί κήποι
  Για υγεία, άσκηση και ψυχαγωγία.

Eκχώρηση μικρών αγροτεμαχίων 50, 100 και 200 τ.μ.
για καλλιέργεια κήπου με βιολογικό τρόπο

Μια πρωτοποριακή δραστηριότητα που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και δίνει ζωντάνια στο σώμα και στο πνεύμα

Σήμερα, που τα τρόφιμα φτάνουν στο πιάτο μας με επικίνδυνα αγροχημικά και άλλα πρόσθετα, που ο καταναλωτής ψάχνει για το αγνό, το νόστιμο το παραδοσιακό, που η ζωή γίνεται όλο και περισσότερο αγχωτική, που ο καθιστικός τρόπος  και η έλλειψη γυμναστικής στην καθημερινότητά μας δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, που ο άνθρωπος αναζητεί διεξόδους και περισσότερη επαφή με τη φύση, από χρόνια σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε τη λειτουργία των κοινωνικών βιολογικών κήπων. Έτσι από την άνοιξη του έτους 2011, βάλαμε σε εφαρμογή στο αγρόκτημά μας,  μια πρωτοποριακή δραστηριότητα που στόχο έχει να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, να ασχοληθούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με την βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών για τις οικογενειακές τους ανάγκες, να ενώσουν τις ιδέες τους και να ενεργοποιήσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό.

Να  αναφέρουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή , που γίνεται από μεράκι και αγάπη στον άνθρωπο στη φύση και στο περιβάλλον, ξεκίνησε, κυρίως σαν ιδέα, από τις αρχές του έτους 2009, ενώ από την άνοιξη του 2011 οι βιολογικοί κήποι άρχισαν να λειτουργούν.

Η επαφή του ανθρώπου με τη φύση είναι  θέμα προτεραιότητας, που ο σημερινός άνθρωπος το έχει ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η καλλιέργεια του βιολογικού κήπου ας γίνεται σωματική άσκηση και αυτή ψυχαγωγία, το μυαλό ας ξεκουράζεται, η ψυχή ας γαληνεύει.

Δύο ποτάμια που περικλείουν το αγρόκτημά μας σε πολύ κοντινή απόσταση (200 μ. περίπου) με πολλά δέντρα και πουλιά, δίνουν την ευκαιρία για περιπάτους μέσα στη φύση και στα κελαηδίσματα, για χαλάρωση και ηρεμία. Δύο καταρράχτες σε ένα από τα ποτάμια, στην περίφημη και με πολλές αναμνήσεις θέση «Δέση», προσφέρει γοητευτικό θέαμα και δυνατότητα για περισυλλογή.

Τι θα προσφέρει το αγρόκτημα μας: Το αγροτεμάχιο, αρδευτικό νερό, μηχανήματα και εργαλεία, τεχνογνωσία στη βιολογική καλλιέργεια, τις μεθόδους βιολογικής φυτοπροστασίας και λίπανσης με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ),  τη χρήση του ζεόλιθου για βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους,  για φυτοπροστασία και για τις τόσες άλλες σημαντικές ιδιότητές του.

Στο όχι μακρινό μέλλον η φυτοπροστασία θα μπορεί να γίνει και με την οζόνωση και υδρόλυση του νερού.

Τι ζητάμε από τους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές: Πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, σεβασμό στην προσπάθεια και στα παραγόμενα προϊόντα των συνκαλλιεργητών του, σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας που  έχει θέσει το αγρόκτημά μας.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

  1. 1. Τα αγροτεμάχια: Τα εκχωρούμενα μικροαγροτεμάχια για καλλιέργεια κήπων, είναι έκτασης 50,  100 και 200 τετραγωνικών μέτρων. Στο αγρόκτημά μας όπου οι κοινωνικοί βιολογικοί κήποι, βρίσκεται και η μόνιμη κατοικία μας,  το περιβόλι και το θερμοκήπιο.  Η συνολική έκταση του χωραφιού όπου τα προς ενοικίαση αγροτεμάχια είναι κάπου δέκα (10) στρέμματα και είναι περιφραγμένη.

Το χωράφι προέρχεται από πολύχρονη βιολογική καλλιέργεια (από το έτος 1995) και προορίζεται αποκλειστικά για βιολογική καλλιέργεια.

Στις προσπάθειές μας είναι και η φύτευση σε κάθε αγροτεμάχιο των 100 μ. ενός οπωροφόρου δένδρου το οποίο θα φροντίζει ο ίδιος ο καλλιεργητής, και έτσι οι καρποί του θα ανήκουν στον ίδιο.

  1. 2. Δωρεάν αρδευτικό νερό: Σε κάθε αγροτεμάχιο υπάρχει υδροληψία με βάνα από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ποτίζει το κήπο του, με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί (σταγόνα, κατάκλιση, καταιονισμό κ.λπ). Νερό υπάρχει συνέχεια από το πρωί ώρα 7 ή και νωρίτερα εάν είναι αναγκαίο, μέχρι αρκετά μετά τη δύση του ήλιου, και παρέχεται δωρεάν.
  2. 3. Μηχανήματα και εργαλεία:

α) Χωρίς πληρωμή: Υπάρχουν για κοινή χρήση πολλά εργαλεία όπως: Τσαπιά, λισγάρια, φτυάρια, τσουγκράνες, ψεκαστήρας πλάτης, θειαφιστήρι, συμπιεστές εδάφους και άλλα.

β) Με πληρωμή: Το αγρόκτημά μας διαθέτει σχεδόν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μηχανήματα. Μεταξύ αυτών μικρό δενδροκηπευτικό ελκυστήρα (τρακτέρ) στον οποίο προσαρμόζεται αλέτρι και φρέζα για όργωμα και φρεζάρισμα, καταστροφέας φυτικής βλάστησης καθώς και άλλα παρελκόμενα. Ακόμη διαθέτει δύο μηχανοκίνητα σκαπτικά. Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος εάν επιθυμεί μπορεί να ζητήσει από το αγρόκτημά μας να γίνουν στο κήπο του τα απαραίτητα οργώματα, φρεζαρίσματα ή σκαλίσματα πληρώνοντας αυτή τη παροχή υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια μπορεί να κάνει κάθε καλλιεργητική φροντίδα με δικά του μηχανήματα και εργαλεία.

  1. 4. Τεχνογνωσία: Το αγρόκτημά μας παρέχει δωρεάν τεχνικές οδηγίες από τον έμπειρο γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο για όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας.
  2. 5. Φυτοπροστασία και λίπανση: Ένα σημαντικό ζήτημα στη βιολογική καλλιέργεια είναι η φυτοπροστασία και η λίπανση. Πέρα από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα στη βιολογική φυτοπροστασία, μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε:
  3. 1. Έναν αποτελεσματικό, οικονομικό και απόλυτα βιολογικό τρόπο για να διατηρούμε την υγιεινή κατάσταση των φυτών, για να αντιμετωπίζουμε εχθρούς και ασθένειες και να βελτιώνουμε τη γονιμότητα του εδάφους ώστε να παράγουμε έτσι μεγάλες ποσότητες υγιεινών προϊόντων με γεύση και άρωμα. Πρόκειται για την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ), των οποίων η χρήση, η εφαρμογή και η καταπληκτική αποτελεσματικότητά τους, είναι λίγο γνωστή στο αγροτικό και γεωπονικό χώρο. Για την εφαρμογή των ΕΜ γίνεται σχετική ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
  1. 2. Τη χρήση του ζεόλιθου για βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, φυτοπροστατευτικούς σκοπούς και τις τόσες άλλες σημαντικές ιδιότητές που διαθέτει το ορυκτό αυτό για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την γεωργία, την κτηνοτροφία και αλλού.
  1. 6. Ψυχαγωγία και χαλάρωση: Ο χώρος προσφέρεται για ψυχαγωγία και χαλάρωση. Παρέες και φιλίες δημιουργούνται μεταξύ των καλλιεργητών όπου γίνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω στην καλλιέργεια των κήπων,  ακαδημαϊκή και φιλοσοφική συζήτηση και φυσικά παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων. Οι παραπάνω συζητήσεις, η ξεκούραση και η χαλάρωση, μπορεί να συνοδεύονται με ένα τσιπουράκι ή κρασάκι με τους ανάλογους μεζέδες που ο καθένας μπορεί να έχει μαζί του. Ακόμη υπάρχει μικρή οικολογική ψησταριά για ψήσιμο όταν χρειάζεται. Κατά περιοδικά διαστήματα μπορεί να γίνονται προγραμματισμένες ομαδικές συναθροίσεις για διασκέδαση.

Αναζήτηση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Φωτογραφίες

123.jpg

Χρήσιμοι Ιστότοποι

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 149 επισκέπτες και κανένα μέλος

Σύνδεση